MITURI DESPRE ASPIRINĂ

0
2525

Aspirina, cunoscută și sub numele de acid acetilsalicilic, este considerată  un medicament bun la toate, de la calmarea durerilor de cap, până la reducerea febrei. De aceea, există şi foarte multe mituri legate de aceasta.

Nu dă reacţii adverse

Această afirmaţie este falsă, pentru că medicamentul poate să creeze un disconfort gastric, de la arsuri, până la dureri abdominale, greaţă şi vărsături. De aceea, nu lua aspirină pe stomacul gol.
În caz de gastrită sau ulcer, nu lua aspirină, căci poate provoca hemoragie digestivă. Medicamentul nu este recomandat nici celor care suferă de astm, alergii, hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice. Totodată, până la împlinirea vârstei de 16 ani, aspirina nu se dă copiilor şi adolescenţilor pentru tratarea virozelor, a gripei sau a varicelei, deoarece poate cauza sindromul Reye. Boala se manifestă prin stare general proastă, ameţeală, greaţă, vărsături.

Poate fi luată în sarcină fără riscuri

Un alt mit este acela că aspirina poate să fie administrată fără riscuri femeilor însărcinate. De fapt, nicio gravidă nu ar trebui să o ia fără acordul medicului, pentru că fluidifică sângele, putând cauza hemoragii, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, De asemenea, nu trebuie luată de femeile care alăptează.

Pisată, pe dinte, combate durerea

Probabil ai auzit că aspirina calmează durerile dentare, dacă o pui, pisată, pe dintele dureros sau lângă acesta. Este un mit, căci aspirina are efect analgezic doar dacă este administrată intern –  aceasta este singura modalitate prin care îţi poate calma durerea. Dacă o ţii lângă dinte, te-ai putea alege şi cu o problemă în plus, căci aspirina dizolvată de salivă devine acidă, putând irita gingiile.

Poate fi combinată cu alte medicamente?

Un alt mit este acela că aspirina nu este periculoasă în combinaţie cu alte medicamente. Medicii atrag atenţia că acidul acetilsalicilic nu poate fi luat de către cei care fac tratament cu anticoagulante orale, pentru că există risc de hemoragie internă. Aspirina nu se combină nici cu antiacide, diuretice, antidiabetice orale şi nici cu alte antiinflamatoare nesteroidiene.

 Vindecă artroza

Pentru că este recomandată în cazul durerilor osoase cauzate de artrită, multe persoane sunt de părere că aspirina tratează această boală. Este un mit, căci medicamentul nu vindecă artrita şi nici osteoporoza, ci doar scade intensitatea durerilor.

Este remediu împotriva mahmurelii

O altă afirmaţie care nu este susţinută ştiinţific este aceea că aspirina este de ajutor pentru combaterea mahmurelii. Din contră, medicamentul, agravează efectele alcoolului asupra stomacului. În plus, studiile au demonstrat că administrarea aspirinei, înainte sau în timpul mesei, crește concentrația de alcool în sânge. În cazul în care abuzul de alcool ți-a dat o durere de cap, așteaptă cel puțin patru ore înainte de a lua aspirină.

 Ştiai că…

…dacă te doare capul, ai dureri dentare sau musculare, poţi să iei o aspirină? Medicamentul are efect calmant.
…aspirina reduce riscul de cancer de colon? Concluzia aparţine unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, în urma căruia s-a demonstrat că administrarea unei doze zilnice de 300 mg de aspirină, timp de cinci ani, reduce incidenţa cancerului de colon cu 74%.
…luată în doze mari, aspirina poate duce la apariţia ţiuitului în urechi?
…aspirina împiedică formarea cheagurilor de sânge? De aceea este prescrisă persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, dar şi celor care vor să prevină aceste afecţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 81