BREAKING NEWS: GRINDEANU ANUNŢĂ CĂ VA ABROGA ORDONANŢA 13; SUTE DE MII DE ROMÂNI CONTINUĂ PROTESTELE

0
1813

După 5 zile consecutive de proteste care au reunit în stradă sute de mii de oameni nemulţumiţi de modificările legislaţiei penale, premierul Sorin Grindeanu a anunţat în această seară, de la Palatul Victoria, că Executivul se va întruni mâine în şedinţă pentru a decide asupra abrogării Ordonanţei privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală.

„Am luat, după aceste zile, câteva decizii. Prima, mâine vom face în regim de urgență o ședință de guvern pentru abrogarea acestei ordonanțe. Folosesc termenul „abrogare”. Am văzut dezbateri inclusiv din acest punct de vedere. E termenul folosit de către Administrația Prezidențială, atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanță. Vom găsi calea legală, abrogarea, prorogare, ca să nu intre în vigoare această ordonanță”, a afirmat Grindeanu, în cadrul unei declaraţii de presă. „Nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. România, cred eu, în acest moment — prin tot ceea ce se întâmplă, pe de o parte, pe partea cealaltă — argumentele celor care ne-au susținut și ne-au votat—, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăți. Este ultima mea dorință de a se ajunge la așa ceva. (…) E nevoie de o concordanță între ceea ce înseamnă deciziile Curții Constituționale și cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curții Constituționale și de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am — și folosesc acest prilej pentru a lansa această invitație la dialog—, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament pentru punerea în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu cadrul legal”.

Pe de altă parte, şeful Guvernului PSD-ALDE nu a uitat să amintească de faptul că membrii şi susţinătorii coaliţiei aflate la putere îi cer să meargă mai departe cu acest demers:

„Am urmărit cu atenție tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în toată țara și am văzut pozițiile oamenilor, foarte multe dintre ele argumentate, altele, în schimb, nu transmiteau de fapt realitatea. Ideea este că s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii și susținătorii noștri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers”, a declarat Grindeanu.

Protest GuvernSutele de mii de oameni ieşiţi şi în această seară în stradă spun că au primit cu satisfacţie anunţul făcut de primul-ministru Sorin Grindeanu, dar nu intenţionează să renunţe la proteste până când nu vor avea certitudinea că Guvernul va abroga actul legislativ adoptat pe furiş, fără o dezbatere în Parlament şi fără o consultare reală a societăţii civile. Manifestaţii de o amploare fără precedent au avut loc în aproape toate municipiile-reşedinţă de judeţ, mii de protestatari pornind în marşuri spontane pe străzile oraşelor la auzul promisiunii premierului, aşa cum s-a întâmplat la Buzău, oraş unde, în ultimele zile, numărul protestatarilor nu depăşise 500 de persoane. Conform corespondenţilor de presă, declaraţia din această seară a premierului privind abrogarea Ordonanţei 13 a fost salutată înclusiv în oraşe precum Urziceni sau Zimnicea de sute de cetăţeni nemulţumiţi de modul cum a fost adoptat actul legislativ.

Pe parcursul unei zile întregi de proteste, care a debutat dimineaţă cu un miting al copiilor, numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a depăşit spre orele serii 100.000 de persoane. Mulţi dintre participanţii la mişcările de stradă spun că vor continua demersurile, cel puţin până în momentul în care vor avea certitudinea că Guvernul îşi va respecta promisiunea făcută.

Anunţul premierului Sorin Grindeanu a fost prezentat şi în presa internaţională, posturi TV de prestigiu precum CNN sau Euronews amintind despre tenacitatea protestatarilor români care au organizat cele mai mari manifestaţii de la căderea regimului comunist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

49 + = 56