IOHANNIS VREA REFERENDUM PENTRU LEGISLAŢIA PENALĂ, DRAGNEA CREDE CĂ ROMÂNII NU AU DREPTUL SĂ DECIDĂ ASUPRA AMNISTIEI ŞI GRAŢIERII

0
1041

La un eveniment la care a luat parte aseară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în ce priveşte proiectele de ordonanţe ale Guvernului PSD+ALDE privind graţierea şi dezincriminarea unor fapte penale, „Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă națională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii și dacă așa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD și atunci, dacă guvernanții au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat, la rândul său, că ar exista o decizie a Curţii Constituţionale cu privire la domeniile în care se poate organiza referendum: „Este o decizie a Curții Constituționale care spune că poate decide și în alte domenii. În același timp, există articolul 74 din Constituție care, la alineatul 2, spune un lucru foarte important — este și dreptul pentru un număr de cetățeni să aibă inițiativă legislativă. În schimb, cetățenii nu pot avea inițiativă legislativă pentru politica fiscală, pentru politica externă, pentru legea amnistiei sau grațierii. Deci, dacă cetățenii n-au dreptul la această inițiativă legislativă scrisă în Constituție, să inițieze o lege a grațierii, nu știu dacă se poate organiza un referendum în care cetățenii să spună ‘da’ sau ‘nu’ pentru legea grațierii, pentru că este în contradicție cu articolul 74. Când o să vedem solicitarea, o să analizăm, o să dăm un punct de vedere care e consultativ de la Parlament, vedem ce spune și Curtea Constituțională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 28 = 38