POLIOMIELITA, BOALĂ CONSIDERATĂ ERADICATĂ, ÎNCEPE SĂ REAPARĂ; VACCINAREA COPIILOR – VITALĂ

TATIANA BOTIŢĂ

0
2179

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un apel la părinți să își vaccineze copiii și a atras atenția că o boală precum poliomielita, care a fost eradicată, a reapărut. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătăţii a subliniat că cea mai gravă consecință a campaniei anti-vaccinare este reapariția unor boli care au fost eradicate în trecut.

Potrivit acestuia, vaccinarea copiilor este ”vitală”, iar aceștia nu trebuie condamnați la moarte sau la mutilare.

     ”Nu cred că toate statele conspiră împotriva cetățenilor lor și nici statul Român nu conspiră împotriva Românilor și a copiilor lor! Vă rog și vă îndemn să vă documentați bine înainte de a condamna copilul D-voastră și alți copii cu el la moarte sau la mutilare pe viață!”, a scris Raed Arafat pe o rețea de socializare.

Polio sau poliomielita este o boală virală, extrem de contagioasă, ce poate provoca paralizie, dificultăţi respiratorii şi chiar moartea bolnavului. Copiii cu vârste mai mici de 5 ani sunt cei predispuşi la a contracta această boală, faţă de orice altă categorie de vârstă. Conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul bolilor, în urma epidemiei din 1916, au decedat în jur de 6000 de persoane şi au rămas cu diverse grade de paralizie alte 27.000.

Cauzele poliomielitei

Poliomielita este cauzată de un virus care poartă numele de poliovirus. Acesta are drept material genetic ARN  şi odată pătruns în organism se localizează la nivelul sistemului digestiv, mai precis la nivelul tractului gastro-intestinal, dar şi la nivelul faringelui.

Transmiterea poliomielitei

Acest virus se transmite de la om la om prin intermediul materiilor fecale. Persoanele care locuiesc în condiţii insalubre, care nu au apă potabilă, se pot infecta prin consumarea apei contaminate cu reziduuri umane, care pot conţine acest virus. Mai mult decât atât, virusul se poate răspândi şi consumând apă sau mâncare care a luat contact direct cu o persoană infectată cu poliovirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 + = 45