RĂDĂCINA DE ȚELINĂ, PROPRIETĂȚI PENTRU SĂNĂTATE

0
1096

Se știe despre rădăcina de țelină că îi dă un gust aparte ciorbei pe care o prepari. Însă, ar trebui să fie la fel de cunoscut și faptul că această legumă are și numeroase proprietăți medicinale. 

Rădăcina de țelină conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În plus, țelina conține și hormoni și uleiuri esențiale. Fitonutrienții și alte substanțe care intră în compoziția sa au și proprietăți anti-cancer.

Rădăcina de țelină are numeroase proprietăți medicinale

 

Ea este folosită pentru a trata anxietatea ușoară și agitația, pentru lipsa de apetit, oboseală, tuse, dar și ca un vermifug (substanță care distruge viermii intestinali).

Este bine de știut și faptul că datorită uneia dintre proprietăți, rădăcina de țelină reușește să combată radicalii liberi, prevenind astfel cancerul colonului și pe cel al stomacului.

Pe de altă parte, rădăcina de țelină mai are și alte proprietăți. Ea poate fi folosită în litiază renală, edeme, hidropizie, bronșite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, sterilitate, impotență, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, febră, ulcerații ale pielii, degerături.

Rădăcina de țelină este indicată și persoanelor care suferă de diabet datorită faptului că această legumă conține o substanță asemănătoare insulinei.

De asemenea, rădăcina de țelină poate fi folosită și ca un aliment antistres, având acțiune relaxantă asupra sistemului nervos. Este foarte bună și în reumatism. Părintele medicinei, Hipocrate, recomanda, în urmă cu 2.500 de ani, să fie folosită țelina „în tratamentul nervilor zdruncinați“.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 33 = 34