TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE POSTUL CRĂCIUNULUI

0
1353

Un post mai îngăduitor

Postul Crăciunului, al doilea mare Post din an după cel al Paştelui, este mult mai blând şi mai permisiv, deoarece în această perioadă avem mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Însă, nu toată lumea trebuie să se abţină de la mâncare. De exemplu, copiii mici, femeile gravide sau care au născut, persoanele în covalescenţă, cele în vârstă sau bolnavii cronici nu ar trebui să ţină post, deoarece organismul lor are nevoie de o alimentaţie corectă, de cât mai multe vitamine, minerale şi nutrienţi. 

Când ţinem post aspru sau negru

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, în 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, credincioşii trebuie să respecte un post mai aspru decât celelalte zile: ei nu au voie să mănânce nimic până după-amiaza, iar în alte zone se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară.  

Dezlegări la ulei şi vin

În Post, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin. Când se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie, în ziua respectivă (fie că este miercuri sau vineri) se consumă, totuşi, alimente gătite în ulei şi se bea vin. Dezlegări sunt şi în sâmbetele şi duminicile până pe 20 decembrie inclusiv, dar şi în zilele de marţi şi joi. 

Dezlegări la peşte

Între 21 noiembrie şi 20 decembrie, în zilele de sâmbătă şi duminică, Biserica a rânduit să fie dezlegare la peşte. Dacă, în afara acestor zile, se sărbătoreşte hramul bisericii sau un sfânt însemnat în calendar cu cruce roşie, se face, de asemenea, dezlegare la peşte. Aşadar, luni, pe 21 noiembrie, este prima zi din post când se dă dezlegare la peşte, cu ocazia sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. În plus, putem mânca peşte şi miercuri, 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Ce este postul sufletesc

Pentru a împlini Postul spiritual sau sufletesc, credincioşii trebuie să respecte anumite ritualuri religioase: să se roage pentru liniştea întregii familii, a rudelor şi prietenilor care trăiesc momente de cumpănă. Rugăciunile din timpul Postului se referă şi la iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără de voie. De asemenea, credincioşii trebuie să se roage  pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi, să participe la slujbele rânduite în timpul Postului, să se sfătuiască cu duhovnicul lor şi să se lepede de mânie, de minciuni sau de jurământul mincinos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

64 + = 72