PSIHO-ONCOLOGIA PRACTICATĂ ȘI LA BUZĂU

0
4243

Autor: Tatiana Botiță

     Psiho-oncologia reprezintă o necunoscută în România. De mai mulţi ani, reprezentaţiile Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi ai Asociaţiei Române de Psihooncologie fac demersuri pentru a introduce psiho-oncologia într-un cadru firesc, oficial. În prezent, singurul mod în care bolnavii de cancer pot discuta gratuit cu un psihoterapeut este să se adreseze fundaţiilor şi asociaţiilor de profil. Chiar dacă unele spitale cu profil oncologic au în cadrul lor un psiholog, acesta nu face insa faţă numărului mare de bolnavi.

     La Buzău, un psiholog oferă gratuit  terapii de grup pentru bolnavii de cancer, care implicit au nevoie de şedinţe de psihoterapie şi de consiliere. Astfel de întâlniri sunt extreme de utile pentru bolnavi, fiindcă îşi împărtăşesc suferinţa cu alte persoane cu aceeaşi afecţiune.  ,,Rolul meu în momentul de față este de a oferi terapie gratuită tuturor persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer, o terapie de grup pe o perioadă nedeterminată sau determinată de momentul în care această intervenție și-a atins scopul” explică psihologul Petruș Cojanu.

   Diagnosticarea unei afecţiuni maligne, evoluţia bolii şi multitudinea de investigaţii şi tratamente pe care le parcurge un bolnav, sunt surse de stres emoţional şi afectiv.  Diagnosticul de cancer „dărâmă“ din punct de vedere psihic pe oricine și  foarte rar oamenii mai pot gândi pozitiv şi, de cele mai multe ori, au o gândire negativă, resemnată în faţa bolii. De aceea, la fel de importantă ca vizitele medicale este ridicarea moralului prin consiliere specializată. ,,Din punctul meu de vedere este esențial ca un bolnav diagnosticat cu cancer să fie optimist privind șansele sale de a se face bine, să fie în regulă ca și stabilitate emoțională acesta este și scopul grupurilor de terapie” a adăugat Petruș Cojanu.

   În ţările dezvoltate, în imediata apropiere a secţiilor de oncologie se află cabinete psihologice, unde mai mulţi psihoterapeuţi completează echipa medicală ce are în grijă bolnavii de cancer. Astfel, fiecare serviciu de oncologie deţine un compartiment de psiho-oncologie dotat cu psihiatru de legătură şi cu psiholog clinician specializat în psiho-oncologie. De asemenea, se colaborează intens cu serviciile sociale şi după caz, la dorinţa bolnavilor se solicită, ajutor religios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 4 =