DE LA 1 APRILIE 2017 INTRĂ ÎN VIGOARE NOILE PREȚURI LA MEDICAMENTE

0
3231

Autor: Newss.ro

     Executivul a adoptat o hotărâre legată de aprobarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România. Guvernanții speră ca prin această Hotărâre de Guvern să se aducă mai multă stabilitate și predictibilitate cadrului legislativ și economic în privința medicamentelor eliberate pe bază de reteță.

     Prin urmare, pentru a se evita o nouă criză de medicamente, în cazul produselor al căror patent a expirat, acestea vor fi ieftinite în mai multe etape. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat. Tot cu 10% se vor ieftini și în al doilea an iar în al treilea an, reducerea va fi de 15 procente. În ceea ce privește restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată.

     O altă prevedere a Hotărârii de Guvern se referă ,,la introducerea unei metode diferite de calcul a prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România. Prin această nouă metodologie, Ministerul Sănătății încearcă să prevină dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor afecțiuni frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus” se menționează în comunicatul de presă al Guvernului României.

    Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotărâri de Guvern. Procesul de corecție a prețurilor ar urma să se încheie la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =