ROMÂNII IES ÎN STRADĂ NEMULȚUMIȚI CĂ SENATORII L-AU SCĂPAT PE GABRIEL OPREA DE URMĂRIREA PENALĂ

0
1485

Autor: Newss.ro

    Mobilizare exemplară a românilor pe rețeaua de socializare pentru demararea unui protest în fața Senatului. Ei au creat special o pagină de facebook  „Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!” tocmai pentru a-i aduna pe cei nemulțumiți de decizia senatorilor de a-l soate basma curată pe colegul lor Gabriel Oprea care era anchetat de DNA, de omor din culpă în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină. În doar câteva ore de la crearea paginii și-au anunțat prezența la miting, peste 1.000 de persoane. Protestul va avea loc joi, 22 septembrie, în fața Senatului, de la ora 18:00.

   ,,Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.

       Fraților, nu sunteți. Nici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba.

     -”DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de omor din culpă. Este vorba despre o nouă faptă, respectiv ucidere din culpă, în dosarul deschis după decesul poliţistului Bogdan Gigină, pe 20 octombrie 2015, când agentul a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

     Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat.

     – ”Vinovăția unui om nu se stabilește printr-un vot, ci de către o instituție de judecată. Așadar, ar trebui depășită această etapă, dacă vrem să luăm în calcul sănătatea unui sistem democratic normal și al statului de drept. Un stat de drept înseamnă că nimeni nu poate să fie mai presus de lege”, a susținut purtătorul de cuvânt de la Cotroceni” se menționează pe pagina de Facebook a protestului.

      În ziua în care Gabriel Oprea a scăpat de urmărirea penală a declarat pe holurile Senatului că pune la îndoială profesionalismul lui Bogdan Gigină. Ambasada SUA în România a avut o primă reacţie în cazul votului prin care Gabriel Oprea a scăpat de urmărirea penală pentru acuzaţia de ucidere din culpă. ,,Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, a declarat demnitarul. Și ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, nu a dorit să comenteze, marţi, decizia senatorilor în cazul Gabriel Oprea, însă a subliniat că există un principiu general potrivit căruia legea trebuie să fie egală pentru toţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =