PROTEST DE AMPLOARE ÎN CAPITALĂ AL TRANSPORTATORILOR

0
1325

Autor: Newss.ro

     Sindicaliștii din transporturi au decis să protesteze joi, până la ora 15.00 în ciuda faptului că Executivul a emis, miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind îngheţarea tarifelor RCA pentru următoarele 6 luni. Bucureștiul este practic blocat din cauza protestului. Dis de dimineață, sute de camioane, autocare şi taxiuri au început să se adune în Piaţa Victoriei în semn de nemulțumire privind valoarea poliţei RCA. Reprezentanții celor patru patronate ale transportatorilor care participă la protest au declarat că vor să ştie şi valoarea la care polițele RCA vor fi îngheţate, iar aceasta să rămână şi în continuare, nu doar pentru jumătate de an, o bază de calcul care să fie de referinţă pentru companiile de asigurări.

      Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, după ce criza RCA a fost provocatã chiar de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.  ,,Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM atrag atenția cã plafonarea tarifelor RCA de cãtre Guvern s-a fãcut fãrã a se menționa valorile, lãsând în sarcina ASF stabilirea acestora, același ASF cu aceeași conducere care a provocat criza actualã din piața RCA. Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabilește de ASF fãrã nicio ghidare sau restricție prin Ordonanta de urgenta!!!

   “(3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, A.S.F. va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA. Acestea vor fi adoptate conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată.” La ce valori credeți cã va propune ASF înghețarea tarifelor? La valoarea medie a daunei? 18.500 lei pentru autovehicule de peste 16t ? Fãrã sã ținã cont de frecvența daunelor, estimate de ASF la 15,6%! Un calcul simplu indica costul daunei care trebuie acoperit de fiecare polita: 15,6% x 18500lei = 2886 lei!” se menționează în comunicatul UNTRR, transmis joi dimineață.

     Transportatorii solicită demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.  Totodată, ei cred că un tarif RCA reglementat, de 4.907 lei pe an pentru o autoutilitarã de peste 16 tone, 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitarã pânã la 3.500 kg,1.633 lei/an – autoutilitarã între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitarã între 7.500 kg și 16.000 kg și 2.129 lei/an – autobuze transport persoane ar fi mai mult decât suficient și acopera toatã daunalitatea de pe acest segment. Transportatorii atrag atenția guvernanților că protestele nu se vor opri decât atunci când vor primi confirmarea tarifului propus de ei.

     Începând cu orele 05,00, traficul rutier va fi restricționat pe Șos. Kiseleff de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Victoriei, respectiv pe Șos. Kiseleff de la Piața Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona centrală), permițându-se permanent circulația pe str. Arhitect Ion Mincu. În Piața Victoriei circulația va fi resistematizată începând cu orele 05,00 prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în fața clădirii Guvernului României, între B-dul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfășura pe Calea Victoriei, B-dul Ion Mihalache, Str. Buzești și B-dul Lascăr Catargiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 41