BREAKING NEWS: POLUARE CU REZIDUURI PETROLIERE LA RÂMNICU SĂRAT, JUDEȚUL BUZĂU!

0
2826

Autori: Mihaela Iordache și Tatiana Botiță

     Peste 200 de tone de reziduuri petroliere s-au scurs dintr-un rezervor în incinta fostei rafinării Venus Oil Reg. Înca din weekend, cetățenii care locuiesc în cartierul Costieni, din Râmnicu Sărat au început să simtă un miros neplăcut. De la o zi la alta, acesta a devenit tot mai greu de suportat, iar oamenii au anunțat autoritătile. Aceștia spun că mirosul venea din zona fostei rafinarii Venus Oil Reg, totul după ce ar fi fost tăiat un bazin. ,,Cred că mirosul a fost de la Rafinărie, că am văzut că au venit cei de la Garda de Mediu. A fost un miros (…) am închis geamul pentru că nu mai puteam să respire în casă. A fost extreordinar de puternic. (…) S-a simțit un miros foarte urât care a intrat în casă. Avem copii mici dar … asta e. S-a întâmplat aici la Venus. Cică unii ar fi tăiat un cazan și n-au știut că avea în el ce avea și din această cauză am avut mirosul acela” spun oamenii.

reziduuri-petroliere-2      O comisie de la Garda de Mediu a mers la fața locului și a constat că dintr-un rezervor cu o capacitate de 495 de tone s-au scurs peste 200 de tone de reziduuri petroliere. Comisarii au impus realizarea unui dig de protecție pentru ca reziduurile petroliere să nu ajungă în canalizarea orașului. ,,S-au constatat că există scurgeri în căminul și canalele ce înconjoară aceste rezervoare, că dintr-un rezervor ce avea o capacitate de 495 de tone au fost depozitate 230  și acest rezervor prezenta scurgeri, că s-a impus de urgență luarea măsurilor în scopul formării unui dig  de protecție de nisip și pământ în jurul acestui rezervor, pentru a nu pătrunde produsul petrolier și în canalizarea stradală menajeră, nici în canalizarea interioară a societății” a explicat comisar șef Carmen Ichim, șef al Gărzii de Mediu Buzău.

reziduuri-petroliere-4     Totodată, comisarii Gărzii de Mediu au obligat societatea care deținea reziduurile petroliere să colecteze întreaga cantitate scursă din rezervor. Mai multe vidanje au acționat încă de luni, până la acestă oră fiind recuperată aproape jumătate din cantitatea deversată. În perioada următoare, se va stabili dacă deversarea a fost accidentală sau intenționată. În funcție de rezultat, Garda de Mediu va aplica sau nu sancțiuni celor responsabili pentru poluarea din zonă. ,,La acest moment, nu știm dacă într-adevăr s-a intervenit din afară sau a fost o corodare a acestui rezervor. Nu s-a putut transvaza acest produs petrolier de 4 ani, din cauza faptului că era pus sechestru pe acest produs  și dat în custodie pe aceste rezervoare, deci societatea deținătoare nu a putut umbla la acest produs și ca atare după ce se vor finaliza aceste lucrări de vidanjare și de copertare a solului, se va face o expertiză la rezervor pentru a se vedea care sunt cauzele spargerii. Dacă într-adevăr există o cauză externă atunci vom acționa în consecință ” a declarat șeful Gărzii de Mediu Buzău.

       Rezultatul expertizei va fi gata cel mai probabil până pe 30 septembrie. Până pe data de 25 septembrie, societățile care dețin rezervoarele din incinta fostei rafinării Venus Oil Reg au sarcina de a inventaria cantitățile de reziduuri petroliere care se află în rezervoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 67 = 72