NORME NOI PRIVIND CURĂȚAREA, DEZINFECȚIA ȘI STERILIZAREA ÎN SPITALELE DIN ROMÂNIA

0
640

Autor: Newss.ro

    Ministerul Sănătății a impus noi norme tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale. Totodată acestea vizează și ehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției, procedura recomandată pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale, metodele de aplicare a dezinfectanților chimici în funcție de suportul carea urmează a fi tratat și metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare. Toate aceste măsuri au fost impuse ca urmare a numeroaselor scandaluri în care au fost implicate multe dintre spitalele din țară.

   Ministerul Sănătății mai are în vedere adoptarea în perioada imediat următoare și a altor acte normative cu impact direct asupra prevenirii și controlului infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. Conducerea instituției este de părere că nerespectarea  regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical și de către pacienți reprezintă una dintre cauzele infecțiilor din spitale.

  ,,Ordinul Ministrului Sănătății (OMS) 961 / 2016, aprobat și publicat în Monitorul Oficial, reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecțiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecții nosocomiale se redefinește și devine „infecții asociate îngrijirilor medicale” se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

   Actul normativ mai prevede și faptul că, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv. ,,În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți.

  Cu alte cuvinte, există o frecvență fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere și prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce și obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația epidemiologică” se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here