DORIȚI SĂ VIZITAȚI FOSTA ÎNCHISOARE COMUNISTĂ DE LA RÂMNICU SĂRAT? ATUNCI TREBUIE SĂ ȘTIȚI UNELE LUCRURI. VEZI AICI

0
2609

Autor: Mihaela Iordache

       Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din anul 2007. În ultimii ani s-au făcut mai multe demersuri pentru reabilitarea penitenciarului și transformarea lui în memorial, însă lucrările încă nu au început. Cum imobilul se află într-o stare avansată de degradare, reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au decis ca toți cei care vor să viziteze fosta închisoare să completeze și să semneze mai întâi o declarație de asumare a responsabilității.

inchisoare rm 1     Turiștii sunt informați cu privire la a faptul că există un risc ridicat să survină accidente care le pot pune în pericol integritatea corporală. ,,Sunt niște declarații pe propria răspundere ca să nu Doamne ferește să pice vreo cărămidă sau ceva, au fost aduse și căști de protecție(…) plus de asta intră fiecare pe propria răspundere” a explicat aministratorul Penitenciarului Râmnicu Sărat, Nicu Vlăsceanu.

casca de protectie    Totodată, reprezentanții IICCMER au hotărât să interzică accesul  minorilor în incinta fostului penitenciar pe perioadă nedeterminată. În ciuda faptului ca imobilul se află într-o stare precară, mulți turiști vor să viziteze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat. După ce completează și semnează declarațiile aceștia vizitează celulele în care au fost închiși detinuții cu un echipament minim de protecție. ,,Vin din toată lumea. Ultima dată am avut din Olanda, Danemarca (…) și am avut cu americanii”  a declarat Nicu Vlăsceanu.

În inchisoarea de la Râmnicu Sărat, începând din 1947, au fost închiși zeci de deținuți politici din zona Buzăului, care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns și lideri marcanți ai Partidului Național Țărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum și foștii miniștri Ion Petrovici și Petre Tomescu. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit temută prin duritatea izolării, înfometarea sistematică și bătăile discreționare aplicate deținuților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

46 + = 50