CELE MAI EFICIENTE METODE SĂ ALUNGI ȚÂNȚARII

0
1697

Autor: Daniel Tigleanu

   Teama de înțepăturile de țânțari a crescut mai mult odată cu discuțiile privind transmiterea virusului Zika prin intermediul lor în multe regiuni ale lumii. Plantele, uleiurile esențiale și metodele din comerț de combatare a țânțarilor îi fac să te ocolească atât pe tine, cât și pe cei dragi.

    Ulei esențial de lavandă

   Parfumul lavandei nu este deloc pe placul țânțarilor. Un ghiveci cu lavandă pus la tine în cameră va ține la dstanță micile vietăți. Poți să ungi pielea cu ulei de lavandă (amestecat cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui), pentru a evita înțepăturile de țânțari.

    Suc de aloe vera

   O altă plantă pe care țânțarii nu o agreează este aloe vera. O poți planta în grădină, dar și în ghiveci, în locurile luminoase din casă. Sucul de aloe vera alungă țânțarii, de aceea îl poți aplica pe piele ori de câte ori știi că trebuie să îți petreci câteva ore în locuri în care sunt și țânțari. Acest suc poate fi aplicat și pe locul înțepăturilor, pentru că reduce inflamația și grăbește vindecarea.

     Ulei esențial de mentă

    O altă plantă care alungă țânțarii este menta. O poți cultiva în ghivece, dar poți folosi și uleiul esențial de mentă, cu care să îți masezi pielea, mai ales dacă îți petreci seara într-un loc în mijlocul naturii.

     Produse de îngrijire cu aromă de citrice

     Mirosul de citrice ţine ţânţarii la distanţă. Agresorii aceştia atât de aprigi dispar rapid când se apropie de ei aroma de citrice. Poți folosi o loțiune de corp sau un gel de duş care conţine aromă de lămâie, pentru a verifica eficacitatea acestui remediu asupra ţânţarilor. Vei avea pielea împrospătată, catifelează și, în acelaşi timp, insectele precum țânțarii vor sta departe de tine. O altă variant ar fi să adaugi în gelul de duș coajă de lămâie.

      Soluții naturale să vindeci zonele afectate de înțepături

     Pielea iritată din cauza înțepăturilor de țânțari își revine mai repede dacă o masezi cu usturoi sau ceapă pisate, cu ulei esențial de migdale. Și compresele cu gheață sau cu infuzie de frunze de mentă și de cimbru au efect de calmare și de reducere inflamării.

    Alte metode de a ține țânțarii la distanță

    Aparatul cu ultrasunete se amplasează la 30cm – 1,5 m față de sol, este foarte bun de pus și în camerele copiilor și afectează sistemul auditiv al insectelor. Nu se pun sub perdea sau alte materiale, iar efectul lor se cunoaște după câteva ore.

    Lampa cu lumină albastru-violet și arc electric este foarte eficientă, deoarece lumina atrage toate insectele și electrocutează la contactul cu ele. Se pun în camerele întunecate, nu degajă substanțe chimice și necesită curățare.

   Lămpile cu lumină ultravioletă alungă țânţarii. Unele aparate au şi un ventilator care acţionează ca un aspirator. Ca să atragă cât mai multe insecte, trebuie agăţate la circa un metru depărtare de o altă sursă de lumină, în cel mai întunecat loc al încăperii. Suprafaţa de acţionare a aparatului este de 20 de metri pătraţi, fiind eficient numai în spaţii închise.

    Aplica cu adeziv acționează ca o capcană pentru ţânţari. Aparatul are formă de aplică și emite raze ultraviolete cu care atrage insectele. Acestea se lipesc în interiorul lui. Colile de hârtie adezivă trebuie înlocuite în fiecare lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =