CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE PRIMUL ZBOR CU UN COPIL MIC

0
1459

Autor: Daniel Țigleanu

       Pentru părinţii care vor marca, vara asta, o premieră absolută – vor călători în alt stat din UE împreună cu un nou-născut, Centrul European al Consumatorilor are sfaturi preţioase. Mai întâi de toate, părinţii trebuie să ştie de la ce vârstă îşi pot lua copilul cu ei în avion. Cele mai multe companii aeriene permit călătoria nou-născuţilor chiar şi şapte zile după ce au venit pe lume. Dar există şi companii care nu permit accesul la bord al micuților de doar două săptămâni. Un aspect ce trebuie verificat înainte de a cumpăra biletele!

       Născut prin cezariană? Mai rămâne la sol 

     Mămicile care au născut prin cezariană au mai mult de aşteptat, până când se pot îmbarca pentru zbor. Copiii între şase luni şi doi ani pot sta în braţele adulţilor sau într-un scaun de maşină aşezat pe un alt scaun al avionului (pentru acest al doilea scaun unele companii cer acelaşi preţ ca pentru scaunele adulţilor, altele oferă reduceri).

       Unele companii oferă scaune booster şi centuri de siguranţă pentru copiii până în trei ani, în timp ce altele cer părintelui să vină cu propriul scaun de maşină sau cu un dispozitiv restrictiv, dacă nu vrea să-şi ţină copilul în braţe. Copiii până la şase luni trebuie să stea în braţele adulţilor pe durata decolării şi aterizării.

        Ai grijă ce îi dai să mănânce

      Alăptarea la sân este cea mai indicată, pentru că nu este nevoie de echipament sterilizat sau de apă curată şi riscul de diaree este aproape exclus. Companiilor aeriene pun, în general, la dispoziţie mâncare specială pentru copii, dar ce te faci dacă bebeluşului tău i se face foame înainte ca personalul avionului să-şi facă rondul pentru servirea mesei? Mai bine iei de acasă o porţie de mâncare sănătoasă, preparată de către tine.

       Nu uita că în avion nu ai voie să urci cu lichide la bord. Poţi pregăti aşadar 2-3 biberoane de maximum 100 ml fiecare, pe care trebuie să le pui în pungi de plastic transparente şi resigilabile de 1 litru. În timpul decolării sau aterizării, schimbarea presiunii în cabină îi poate crea un disconfort celui mic. Distrage-i atenţia alăptându-l sau oferindu-i o suzetă, o acadea…

        Sfaturi de la părinţi trecuţi prin asta 

       Nu uita şerveţelele umede, pamperşii, hăinuţele de schimb. Dacă zborul durează mai mult, un copil mai mărişor sigur se va plictisi. Soluţia: pune în bagajul lui lucruri care îl distrează – cărţi şi creioane de colorat, una-două jucării preferate etc. Nu băga rucsacul cu lucrurile copilului în geanta ta de voiaj, ţine-l separat. Altfel vei pierde timp preţios scotocind după el. Încearcă să respecţi, pe cât posibil, programul de masă şi de somn al copilului, ca să nu oferiţi un concert gratuit de scâncete sau ţipete disperate celorlalți călători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 8 =