SPORTUL BUZOIAN, ÎN COLPAS. DNA A BĂGAT SPAIMA ÎN PRIMĂRIE CARE EZITĂ SĂ ALOCE BANI CLUBURILOR DIN ORAȘ!

0
1455

Autor: Leonard Bunilă

       Situație fără precedent în sportul buzoian! Primarul interimar al municipiului Buzău, Fănică Bârlă, refuză să aloce prima tranșă din bugetul alocat în 2016 de Primărie cluburilor și asociațiilor sportive din oraș, de frică să nu fie cercetat de Direcția Națională Anticorupție, așa cum a pățit și mentorul său, Constantin Boșcodeală. Astfel, deși se află în plin sezon competițional, cluburi precum Gloria, Stejarul sau Handbal Municipal Buzău se află într-o acută criză financiară.  Situația pare fără ieșire, cel puțin până în iunie, data alegerilor locale, atunci când se speră ca noua conducere a municipalității să fie mai deschisă către sport.

        Atunci când ocupi o funcție publică, trebuie să îți asumi anumite respnsabilități! Nu același lucru se poate spune despre Fănică Bârlă, actualul primar interimar al Buzăului, cel care refuză să semneze documentele prin care se efectuează virarea unor sume aprobate din bugetul local pentru cluburile sportive din județ. Cel mai mnult de suferit are clubul fanion al județului, Gloria. Primăria Buzău a anunțat, prin vocea primarului interimar Fănică Bârlă, că nu va mai aloca fonduri clubului din Crâng. Acesta invocă un raport mai vechi al Curții de conturi, care a dispus sistarea finanţării. Motivul? Contractul încheiat între municipalitate şi clubul fanion al oraşului nu mai este valabil de la finele anului trecut. „Partea mai delicată a lucrurilor în ceea ce privește clubul de fotbal Gloria rezultă din două aspecte. În primul rând, există o decizie a Curții de conturi care ne somează că au fost încheiate contracte incorect și s-a dispus prin această decizie să nu mai finanțăm clubul Gloria în condițiile date în momentul de față, având în vedere faptul că la finele anului 2015, contractul cu Gloria Buzău a încetat. Cel de-al doilea aspect, care este și cel mai important, este faptul că la Curtea de apel Ploiești, prin mai multe puncte pe care le-am avut pe rol, s-a dipsus decizie definitivă și irevocabilă că nu mai putem finanța clubul Gloria”, a declarat, pentru un post local de televiziune, primarul interimar Fănică Bârlă. Cu alte cuvinte, primarul interimar Fănică Bârlă nu a dispus alocarea primei tranșe din bugetul alocat anul acesta de primărie clubului Gloria de frică să nu fie subiectul unei anchete a DNA, așa cum a pățit fostul său șef de la Primărie, Constantin Boșcodeală, condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, în Dosarul Gloria. Ceea ce nu știe Fănică Bârlă este faptul că fostul său șef de la Primărie a avut probleme cu justiția din cauză că municipalitatea a alocat o sumă de bani către o societate comercială la care fostul edil figura ca acționar, în calitate de persoană fizică, respectiv SC Gloria Buzău SA. În prezent, Gloria Buzău funcționează pe altă societate, care de curând a intrat în faliment, iar sistarea finanțării de la municipalitate ar putea duce la retragerea echipei din campionat în plin turneu de play-out. Jucătorii nu au primit niciiun salariu de la începutul anului iar fără sprijinul unor oameni de afaceri din județ, dar și a unui afacerist bulgar – tatăl unui fotbalist al Gloriei – nu ar fi fost bani nici pentru deplasări sau pentru organizarea meciurilor de pe teren propriu, la fel de costisitoare.

HM BUZĂU ȘI STEJARUL, TOT PE AVARIE

        Situiația este critică și la divizionara secundă Handbal Municipal Buzău, echipă care tocmai a ratat promovarea directă în Liga Națională de handbal feminin, după înfrângerea suferită la Galați, scor 30-34. Primăria Buzău nu a dat niciun leu de la începutul anului. Antrenorul Romeo Ilie spune că de patru luni echipa nu a primit niciun ban de la municipalitate şi s-a descurcat doar din sponsorizări şi din împrumuturi. Romeo Ilie spune că dacă Primăria nu se va grăbi cu finanţele, echipa ar putea intra în colaps.

        O altă echipă care face performanță în 2016 este Stejarul Buzău. Din păcate, clubul buzoian de rugby se confruntă cu aceleași probleme financiare, în condițiile în care Primăria nu a virat niciun leu din bugetul alocat pentru anul 2016. Asta, în condițiile în care trupa buzoiană are un sezon fără greșeală în Cupa României DNS, acolo unde a înregistrat patru victorii din patru meciuri în grupa în care a fost repartizată. Și în acest caz, banii de la primărie sunt necesari ca aerul pentru ca elevii lui Costică Merșoiu să poată continua acest sezon.

         Pe termen scurt, situația pare fără ieșire. Cel puțin până în iunie, data alegerilor locale, atunci actualul primar Fănică Bârlă nu va mai ocupa funcția pe care o ocupă conjunctural iar noua echipă care va ajunge în fruntea orașului va avea altă deschidere față de sportul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 7 = 13