SITUAȚIE GRAVĂ PENTRU BOLNAVII DE PARKINSON: UNELE PASTILE DESTINATE ACESTEI AFECȚIUNI AU DISPĂRUT DIN FARMACII

0
1758

Autor: Tatiana Botiță

       Sunt prizonieri în propriul corp iar boala şi prejudecăţile oamenilor îi fac să se simţă inutili de multe ori, deşi altădată erau poate mai activi decât restul semenilor lor. Vorbim despre bolnavii de Parkinson ale caror drepturi sunt apărate în județul Buzău încă de acum un an de către o asociație. Ieftinirea medicamentelor a dus însă la o situaţie paradoxală.  În lipsă de alternative, medicii sunt nevoiţi să prescrie bolnavilor de Parkinson tablete înlocuitoare, care sunt mult mai scumpe față de veniturile acestora.

     Potrivit asociaţiilor de pacienţi, până acum au dispărut din farmacii peste 200 de medicamente pentru diverse afecțiuni, iar lista ar putea ajunge la 1000. ,,Avem o problemă destul de importantă, faptul este că, pacienții care au această maladie, mai ales în România duc o lipsă a unui Registru Național pe baza căruia s-ar putea face evaluări și lua decizii privitoare la aducerea în România a noi medicamente ” a explicat medicul neurolog, Angela Mînăscurtă.

       Această maladie este cauzată de distrugerea lentă și progresivă a neuronilor.  Pentru că zona afectată este cea responsabilă de mișcări, tremurul mâinilor este o caracteristică a bolii. Considerată de medici o afecțiune cronică, aceasta nu constituie însă o cauză de deces. Tulburările de Parkinson apar mai mult la bărbați decât la femei, cel mai adesea între 50 și 70 ani. ,,Specific bolii Parkinson este evoluția sa în perioadă de on și perioadă de  off. Perioadă de on înseamnă cp pacientul are o rigiditate scăzută, deci perioadă în care se simte bine. În această activitate își poate desfășura activitatea zilnică și de autoîngrijire aproape normal, iar în perioadele de off, rigiditatea este foarte avansată și uneori nici nu se poate ridica ” ne-a declarat doctor Ioana Nohai, medic specialist balneofizioterapie.

        În județul Buzău sunt înregistrați în prezent 1500 de bolnavi de Parkinson,  iar peste 900 dintre ei au nevoie  urgentă de aceste medicamente. La nivel național, 72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar la nivel european 1.200.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =