“Un festival internațional de film oferă și notorietate orașului și regiunii în care se desfășoară!”

0
2045

interviu buzzMihaela Constantinescu, despre ultimele detalii ale primului festival de film international ce va avea loc la Buzău și principalul benficiu al orașului-gazdă:

 “Un festival internațional de film oferă și notorietate orașului și regiunii în care se desfășoară!”

Peste 1100 de filme vor concura între 4 și 8 mai la Buzău, la prima ediție a festivalului internațional de film BUZZ CEE. Și printre ele, se numără și câteva producții românești ce vor notorietate și afirmare, la ei acasă. Cu ce țări se află în competiție filmele autohtone, dar și ce avantaje va avea Buzăul după acest eveniment de gala, ne va spune direct în exclusivitate pentru “ Scurtpe2“ organizatorul festivalului, Mihaela Constantinescu.

 Silvia BUNICĂ: Ce înseamnă acest festival aflat la prima ediție ce va fi organizat la Buzău, pentru țara noastră și implicit pentru județul nostru?

Mihaela CONSTANTINESCU: Buzăul este un județ cu un potențial turistic foarte mare, iar locuitorii demonstrează un apetit pentru evenimentele culturale, participând în număr mare la fiecare dintre ele. Un festival internațional de film, pe lângă evenimentul în sine, care aduce în prim plan o serie de filme care ajung rar spre deloc pe marile ecrane din țara noastră, oferă desigur și notorietate orașului și regiunii în care se desfășoară. Oaspeții noștri vor intra în contact cu zona Buzăului, se vor bucura de cele mai interesante obiective turistice din județ și, sperăm noi, vor duce vorba mai departe și ne vor ajuta să promovăm turismul regional. Cam asta ne dorim de la BUZZ CEE.

S.B.: Câte filme s-au înscris până acum în această competiție internațională, din câte țări și ce așteptări trebuie să avem de la publicul pasionat de film?

M.C.: În acest moment numărul filmelor înscrise depășește 1100. Ne bucură foarte tare faptul că ele sunt din toate țările regiunii vizate – Grecia, Turcia, Germania, Serbia, Rusia ș.a. Desigur, sunt înscrise și filme de la noi și asteptăm cât mai multe filme românești. Pentru public va fi o ocazie rară să intre în contact cu filme din Europa Centrală și de Sud-Est. Suntem obișnuiți să alegem pentru vizionarea în cinema filme americane, succese de casă, pentru că asta este oferta în majoritatea cinema-urilor, în special cele gen multiplex. Așa că iată, o ocazie să urmărim filme realizate în regiunea din care facem și noi parte, o ocazie să susținem, fiecare cum poate, cinematograful din Europa Centrală și de Sud-Est – noi prin organizarea acestui festival, iar publicul prin participarea în număr cât mai mare la proiecții. Este un mod de a susține filmul și realizatorii de film. Intrarea va fi liberă, tocmai pentru a încuraja participarea cât mai numeroasă a publicului la proiecții.

 S.B.: Ce ne puteți spune despre partenerii/prezentatorii prezenți în acest proiect, cum i-ați selectat?

M.C.: Proiectul acesta a fost în cărți de multă vreme – dacă nu mă înșel, ideea ne-a venit chiar după o premieră a unui film românesc. Am discutat cu Florin Barbu încă din primele momente, pentru că ne-am gândit împreună la festival și am dus ideea mai departe. Alături de noi a fost de la început și Aurelian Nica, producător câștigător al premiului Emmy, care va fi și membru al juriului, iar alegerea lui Cristi Mărculescu pentru a face selecția de filme scurte a fost una absolut naturală, având în vedere experiența sa în domeniu și proiectele la care am participat împreună. Odată ce am finalizat ideea și echipa, am mers cu prezentarea proiectului la o discuție la Consiliului Județean Buzău. Consiliul ne-a oferit sprijinul, fără de care nu am fi putut realiza acest proiect anul aceste cu siguranță. La fel s-a întâmplat și cu Consiliul Local Buzău, care este, de asemenea partener al proiectului. Cinematograful Dacia era, evident, alegerea cea mai potrivită pentru proiecții, iar din partea grupului TVSat 2002 am primit nu doar sprijin în cinema, dar și foarte mult sprijin pentru promovarea festivalului, pentru a putea transmite mesajul către public. Teatrul George Ciprian ne susține și el încă de la început, iar Cinelab România este partenerul nostru din industrie și suntem foarte mândri că sunt alături de noi. În ceea ce privește prezentatorii – Andreea Vasile este o actriță excelentă, cunoscută publicului din serialul Umbre și lung-metrajul “De ce eu?”, dar ne este și o prietenă dragă și a fost primul om la care ne-am gândit pentru rolul acesta. La fel și cu Dan Bordeianu, nu am avut pe altcineva în vedere, nici măcar nu ne-am pus problema asta. Din fericire, ambii și-au exprimat dorința de a ne ajuta și suntem siguri că publicul va fi foarte încântat de alegere.

S.B.: Ce ar trebui să știe cei care sunt concurenți în această competiție? Ce se va puncta? Dar publicul, la ce ar trebuie să se aștepte de-a lungul celor cinci zile de gală?

M.C.: Selecționerii noștri caută filme care să rezoneze cât mai bine cu regiunea, care să arate că filmul bun nu este exclusiv american, că filmele din regiune sunt plăcute, pline de emoție și umor și că merită văzute. Vor fi filme de public, filme care să încânte spectatorii și să îi facă să revină în săli. Din punct de vedere al selecției, se va lua în considerare totul – de la scenariu, la jocul actoricesc, la regie, la imagine…

S.B.: Ca și organizator, țintiți un public numeros sau multe premii obținute de români în această competiție?

M.C.: Ne dorim foarte mult ca sălile să fie pline. Ne dorim foarte mult ca oamenii să îndrăgească filmele din regiune și să le susțină prin prezența la proiecții. Și le promitem că nu vor regreta. În ceea ce privește premiile – acestea vor rămâne la latitudinea juriului, dar pentru noi ar fi o mare bucurie să avem și români printre câștigători, mai ales că juriile sunt de talie internațională!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

46 + = 48